Articole juridice, Blog Juridic, Carti juridice, Noutati editoriale, Spete juridice, Stiri juridice

7 carti de drept constitutional musai de avut in biblioteca

Like & Share

Iata in randurile de mai jos cateva detalii succinte cu privire la 7 carti de drept constitutional musai de avut in biblioteca. Sunt carti esentiale de drept constitutional pe care le adresam studentilor si absolventilor, teoreticienilor si practicienilor, in principiu tuturor profesionistilor interesati de drept constitutional.

Prezenta lucrare isi propune sa vina in sprijinul celor care vor sa inteleaga notiunile fundamentale de Drept constitutional. Explicatiile sunt structurate si oferite intr-o maniera usor de inteles chiar si pentru persoanele care nu detin inca limbajul profesionistului in drept.

Despre autor:

Vlad-Cristian Soare
Activitate profesionala: Este cadru didactic colaborator al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, la Catedra de Drept constitutional si institutii politice. Avocat in Baroul Bucuresti, in prezent managing partner al Societatii de Avocati „Soare, Udriste & Asociatii”.

Doctor in drept summa cum laude al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, cu o teza in drept administrativ – Asociatiile de dezvoltare intercomunitara – un hibrid institutional intre dreptul public si dreptul privat. Analiza comparativa Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.


Va invitam sa descoperiti un manual elementar pentru intelegerea din punct de vedere constitutional a exigentelor procedurale pe care le implica exceptia de neconstitutionalitate si a continutului dispozitiilor Codului de procedura civila, reprezentand astfel un instrument util atat pentru practicienii dreptului, cat si pentru cei aflati la inceputul unei cariere juridice.

Autori: Mona-Maria Pivniceru, Benke Karoly, Valentina Barbateanu, Ioana Marilena Chiorean, Andreea Costin, Irina Loredana Gulie, Patricia-Marilena Ionea, Simina Popescu-Marin, Cristina-Catalina Turcu


Despre autoare:

Dr. Marieta Safta este magistrat-asistent al Curtii Constitutionale a Romaniei, conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti, cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice din Bucuresti – Facultatea de Drept si membru al Scolii Doctorale – Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Cartea este intitulata „note de curs”, caci este scrisa in primul rand pentru studentii facultatilor de drept. Insa ea este, de fapt, un ghid destul de comprehensiv pentru oricine doreste sa inteleaga bazele arhitecturii constitutionale europene. Iar cine doreste sa aprofundeze, poate deschide prin aceasta carte nenumarate „usi” catre o bibliografie neasteptat de bogata si interesanta.


Va invitam sa descoperiti un instrument concentrat pe care cititorul sa il poata folosi pentru a intelege mai bine modul in care functioneaza principalele Institutii politice. Explicatiile sunt structurate si oferite intr-o maniera usor de inteles chiar si pentru persoanele care nu detin inca limbajul profesionistului in drept.

Despre autor:

Vlad-Cristian Soare

Este cadru didactic colaborator al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, la Catedra de Drept constitutional si institutii politice. Avocat in Baroul Bucuresti, in prezent managing partner al Societatii de Avocati „Soare, Udriste & Asociatii”.

Doctor in drept summa cum laude al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, cu o teza in drept administrativ – Asociatiile de dezvoltare intercomunitara – un hibrid institutional intre dreptul public si dreptul privat. Analiza comparativa Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.


Va invitam sa descoperiti analiza puterii organizate statal, a teoriei statului, a autoritatilor publice reglementate in Titlul III al Constitutiei – Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si Autoritatea judecatoreasca. Sunt prezentate, de asemenea, sistemul electoral roman, procedura referendumului si partidele politice, iar un capitol distinct este dedicat Curtii Constitutionale. Volumul Institutii politice cuprinde, de asemenea, noi exemple din jurisprudenta Curtii Constitutionale, prin care au fost analizate si solutionate probleme de drept in aceasta materie.

Despre autoare:

Marieta Safta
Activitate profesionala: Este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti, titular la disciplinele Drept constitutional si Institutii politice, Dreptul constitutional al Uniunii Europene si Justitia constitutionala in Uniunea Europeana, cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice din Bucuresti – Facultatea de Drept si membru al Scolii Doctorale – Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Este magistrat-asistent al Curtii Constitutionale a Romaniei din anul 2003 si in prezent, fiind prim-magistrat-asistent al acestei institutii in perioada 2010-2022. A fost agent de legatura al Curtii Constitutionale la Comisia de la Venetia in perioada 2012-2017 si secretar de stat la Ministerul Justitiei in perioada 2017-2018. Este, de asemenea, fondator al Revistei de drept constitutional.


Conceptul editorial promovat are ca element central ordonarea deciziilor instantei constitutionale in functie de reglementarile legilor analizate. Pentru o lectura cat mai facila si eficienta, lucrarea este elaborata sub forma fiselor aferente deciziilor selectate. Aceste fise au o structura standardizata, in cuprinsul lor fiind redate norma criticata, textele constitutionale sau conventionale de referinta, critica si analiza criticilor de neconstitutionalitate formulate.

Autori: Mona-Maria Pivniceru, Benke Karoly, Valentina Barbateanu, Ioana Marilena Chiorean, Andreea Costin, Irina Loredana Gulie, Patricia-Marilena Ionea, Simina Popescu-Marin, Cristina-Catalina Turcu


Aceasta lucrare de drept constitutional este una menita sa fie studiata, in primul rand, de studentii din anul I ai facultatilor de drept, dar si de studentii facultatilor de stiinte administrative ori stiinte politice, constituindu-se intr-un indreptar, susceptibil de a fi inteles de toti cei care doresc sa-si apropie aria de cercetare a fenomenului juridic, politic ori administrativ.

Descoperiti notiunile, conceptele si categoriile juridice specifice dreptului constitutional, precum: conceptul de constitutie (de fapt, o cuprinzatoare teorie generala a constitutiei), inclusiv problematica, cu accente de ordin practic, a controlului constitutionalitatii legilor; conceptul de stat; structura de stat; forma de guvernamant; regimul politic; elementele constitutive ale statului (teritoriu, populatie, putere de stat).

 

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și