Monografia reprezinta un studiu stiintific amplu asupra unui subiect complex, studiu adresat teoreticienilor si practicienilor deopotriva. Autorul trateaza in detaliu un subiect important, din toate punctele de vedere si in raport cu vechimea sa.
Monografiile reprezinta lucrari ce necesita eforturi mari pentru ca sunt proiecte laborioase. Autorii monografiilor vor da intotdeauna dovada de spirit inalt de analiza si sinteza a datelor ce compun un subiect important pentru profesionistii din domeniu.
Astazi va prezentam 7 monografii esentiale pentru profesionistii din domeniul dreptului:
Vol. 2, Tom. 1. Dialogurile. Este o monografie scrisa de autorul Cristian Clipa, o colectie de informatii ce fac referire la dreptul administrativ. In cadrul lucrarii veti regasi o analiza a relatiilor pe care dreptul administrativ le-a angajat cu alte mari patru discipline juridice universitare: drept constitutional, drept european, drept civil si drept penal. Monografia scrisa de autor numara 392 de pagini de informatii adresate tuturor specialistilor din drept administrativ sau cu tangenta la acest domeniu.
Fundamentele ideologice ale dreptului administrativ>>>
Redeschiderea procesului penal in cazul judecatii in absentia, de autor: Ioan Paul Chis. In cadrul acestei monografii veti regasi informatia structurata in 6 capitole ce trateaza subiectul de interes pentru toti profesionistii din domeniul dreptului penal. Astfel, in primele 3 capitole sunt prezentate principiile generale ale cailor de atac si cele specifice ale cailor extraordinare de atac, locul institutiei examinate in sistemul procesual penal roman, aspecte de drept comparat, jurisprudenta Curtii Constitutionale, a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Urmatoarele capitole sunt dedicate analizeaza dispozitiile legale in domeniu, incercandu-se o definire a termenului „in lipsa” pe care se grefeaza calea extraordinara de atac, fiind apoi prezentate procedura de exercitare a redeschiderii procesului penal, cu tot ceea ce aceasta presupune, conditiile de fond si de forma ale cererii, competenta instantei de judecata, masurile premergatoare, admiterea in principiu a caii de atac si efectele acestei masuri.
Redeschiderea procesului penal in cazul judecatii in absentia>>>
Recursul in casatie in procedura penala romana. Monografia este scrisa de autoarea Versavia Brutaru si reprezinta o colectie esentiala de informatii importante pentru toti specialistii in drept penal. Recursul in casatie reprezinta calea extraordinara de atac in procesul penal roman actual prin care Statul, prin Ministerul Public, dar si persoanele anume desemnate de lege promoveaza un control judecatoresc in cadrul caruia Inalta Curte de Casatie si Justitie verifica masura in care hotararile sunt conforme cu regulile de drept aplicabile, in vederea desfiintarii sentintelor si deciziilor necorespunzatoare, reprezentand astfel un mijloc de a repara ilegalitatile.
Recursul in casatie in procedura penala romana>>>
Aflarea adevarului, principiu fundamental al procesului penal, de autor: Teodor-Viorel Gheorghe. Aceasta monografie trateaza un subiect extrem de important pentru procedura penala, avand ca idee centrala capacitatea normelor de procedura penala de a asigura descoperirea realitatii aflate in conexiune cu savarsirea faptelor penale. Discutam despre o monografie foarte complexa, lucrarea imbinand abordarea tehnica procesual penala cu argumente explicative sociologice si de drept comparat.
Aflarea adevarului, principiu fundamental al procesului penal>>>
Termenul rezonabil in procesul penal roman. Autorul, Cristian Balan, a realizat o monografie ce are ca scop analiza solutiilor oferite de noul Cod de procedura penala pentru eficientizarea procesului penal si reducerea costurilor necesare infaptuirii justitiei penale, pastrand echilibrul dintre celeritate si respectarea drepturilor fundamentale ale participantilor la proces, in special a dreptului la aparare, prevazut de Constitutie si de Conventia europeana a drepturilor omului. Este o monografie ce se adreseaza specialistilor in drept procesual penal, atat teoreticienilor, cat si practicienilor.
Termenul rezonabil in procesul penal roman>>>
Actiunea in contencios administrativ. Comentarii, doctrina si jurisprudenta. Autor: Robert Cristian Dima. Monografia se adreseaza profesionistilor din domeniul dreptului administrativ si ofera o analiza detaliata asupra principalelor institutii care configureaza actiunea in contencios administrativ.
Actiunea in contencios administrativ. Comentarii, doctrina si jurisprudenta>>>
Apelul in procesului civil, de autor: Gabriel Sandu Lefter. Monografia ofera o analiza completa a apelului in noua sa configuratie, dobandita prin adoptarea noului Cod de procedura civila. In cadrul lucrarii veti regasi informatii cu privire la cererea de apel si efectele acesteia, depunerea cererii de apel si etapa scrisa, pregatitoare in aceasta cale de atac, chestiuni esentiale precum regulile aplicabile judecatii in apel, probele si exceptiile noi in apel, sintagma deosebit de delicata a motivelor de ordine publica si solutiile pe care le pronunta instanta in aceasta cale de atac.
Va invitam sa descoperiti Monografiile Editurii Hamangiu si va dorim lectura placuta!
Cititi si: Top 12 carti juridice in 2022. Cele mai bune carti de drept