Articole juridice, Blog Juridic, Carti juridice, Editoriale, Jurisprudenta, Noutati editoriale, Spete juridice, Stiri diverse, Stiri juridice

Abateri disciplinare, regulamentul intern si codul muncii

Like & Share

Dragilor, iata un trio pe care il tot intalnim in universul nostru, al celor pasionati de legislatia muncii. De abateri disciplinare ne ferim mai mult decat de orice dar stim ca de ce ne temem suntem predestinati sa le lovim. Acest lucru se va intampla pana cand vom reusi sa intelegem domeniul legislatiei muncii la fel de bine ca specialistii din domeniu.

Astazi discutam despre rolul regulamentului intern in ceea ce priveste sanctionarea abaterilor disciplinare. Dar, mai intai, haideti sa vedem cum contribuie regulamentul intern la stabilirea unei abateri disciplinare.

Asa cum bine stim, Codul muncii nu reglementeaza in mod direct faptele care constituie abateri disciplinare. Insa aici trebuie sa intre in rol Regulamentul Intern. Pentru orice specialist in dreptul muncii si pentru orice profesionist din domeniul HR, Regulamentul Intern reprezinta un document sine qua non, fara de care se nu se poate. Relatiile de munca se desfasoara conform prevederilor Codului muncii dar si conform prevederilor Regulamentului Intern.

Mare atentie la faptul ca in lipsa unor reglementari clare in ceea ce priveste faptele care pot constitui abateri disciplinare, povara cade pe umerii Regulamentului intern, care trebuie sa spuna ce fapta poate fi considerata abatere disciplinara. Problematic este ca multe firme au regulamente interne care nu sunt realizate ca la carte iar acest lucru se va vedea mai devreme sau mai tarziu.

Asadar, angajatorii, prin grija specialistilor si juristilor, vor include in Regulamentul Intern acele fapte care pot constitui abateri disciplinare, precum si sanctiunile aplicabile.

Desigur, stim bine faptul ca regulamentul intern nu poate prevede sanctiuni disciplinare mai aspre decat prevede Codul Muncii. Regulamentul intern trebuie sa urmareasca in mod atent prevederile Codului muncii si in acest sens va trasa exemple clare pentru salariatii carora este adresat.

Dam un exemplu banal: absenta nemotivata de la locul de munca. Desigur, ea reprezinta o fapta care poate constitui abatere disciplinara in anumite conditii, intr-un anumit context. Si pentru o anumita abatere disciplinara, in Regulamentul intern vom avea si sanctiuni disciplinare care se pot aplica daca fapta se adevereste ca a fost intr-adevar o abatere disciplinara. Acest lucru se realizeaza dupa finalizarea cercetarii disciplinare. Pana la proba contrarie, putem discuta doar despre fapte ce pot sau nu sa se concretizeze ca abateri disciplinare.

Dragilor, atat despre abaterile disciplinare pentru azi. Va promitem sa mai revenim cu si mai multe articole de legislatia muncii si de dreptul muncii.

Cititi si: 9 carti esentiale pentru specialistii in dreptul muncii 

Sursa foto: www.Pixabay.com

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și