Personalitati juridice romanesti

Andrei Petru – seria Personalitati Juridice

Like & Share

(20 iunie 1922, Iasi – 11 februarie 2002, Iasi)

Studii secundare la Liceul Internat din Iasi. Licentiat al Facultatii de Drept din Iasi. Doctor in drept al Universitatii din Iasi. Referent la Comisia de Armistitiu (1946). Director de cabinet al ministrului Mihai Ralea. Asistent universitar la Facultatea de Drept din Iasi (1946-1949). Detinut politic (1949-1952). Consilier juridic la Institutul Politehnic Iasi. Lector universitar la Facultatea de Drept din Iasi (1972-1983).

Membru fondator al Fundatiei Academice „Petre Andrei” (1990). Rector fondator al Universitatii „Petre Andrei” din Iasi. Profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi.

A publicat mai multe cursuri universitare in materia dreptului civil:

  • Drept civil. Persoana fizica (1976);
  • Drept civil. Partea generala (1978);
  • Drept civil. Partea generala. Persoana fizica (1998, in colaborare cu Irina Apetrei).

Autor a numeroase studii in care a fost preocupat de chestiuni juridice controversate (ocrotirea minorului, regimul juridic al numelui si pseudonimului, domiciliul real, transplantul de organe, contractul de munca, raspunderea juridica a persoanelor incadrate in munca etc.), de istoria gândirii juridice si a Codului civil românesc.

In colaborare cu Valeriu Florin Dobrinescu, Catalin Bordeianu si Doru Tompea a desfasurat o ampla activitate de recuperare si publicare a manuscriselor si lucrarilor tatalui sau, Petre Andrei. Pentru intreaga activitate de editare si promovare a operei savantului Petre Andrei a primit premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române (1999).

Redactor sef al „Anuarului” Universitatii „Petre Andrei” din Iasi. A fost primul crainic al postului de radio „Moldova” si a inaugurat prima emisiune (2 noiembrie 1941). Membru al Societatii culturale ETHOS si al Societatii de Bioetica a Medicilor Naturalisti din Iasi.

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și