Anul 2015 este un an jubiliar pentru breasla avocatilor romani, caci in acest an se implinesc 150 de ani de la aplicarea primei legi de organizare a avocaturii in Romania – Legea nr. 1709 din 4 decembrie 1864 pentru corpul de Advocati si de la publicarea in Monitorul Oficial a primelor „Tablouri Partiale de Advocati …spre a cunoaste Curtile si Tribunalele precum si cei interesati numele advocatilor” – veritabil certificat de nastere al profesiei de avocat. Tot anul acesta se implinesc si 20 de ani de la adoptarea legii prin care avocatura a redevenit profesie liberala – Legea nr. 51/1995.
In fine, in anul 2015 se implinesc 10 ani de la debutul unui proiect profesional inedit – Conferintele Baroului Valcea, gandit, in primul rand, ca o forma de pregatire continua pentru avocatii valceni si pentru colegii lor din celelalte barouri.
Initiat si sustinut de oameni generosi, beneficiind si de contributiile unor lectori de prestigiu – profesori de la cele mai importante facultati de drept, judecatori de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de la Curtea Constitutionala, Inalta Curte de Casatie si Justitie, formatori ai Institutului National al Magistraturii si ai Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, magistrati, avocati si executori judecatoresti – proiectul Conferintelor Baroului Valcea s-a conturat, mai ales in contextul intrarii in vigoare a noilor coduri civile si penale, ca o reala platforma de dezbateri juridice si dialog intre toti care a caror misiune inseamna sa vegheze la respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor, sa aplice Legea si sa savarseasca Justitia.
.
Editura Hamangiu va lansa in curand un volum editat in onoarea avocatilor romani si a profesiei de avocat, sub titlul: Avocatura in Romania – 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept.
Initiat si coordonat de d-na Monica Livescu, decanul Baroului Valcea, volumul reuneste o colectie de studii juridice scrise de lectorii care au participat la Conferintele Baroului Valcea, unele fiind insesi prelegerile sustinute in cadrul conferintelor sau chiar transcriptul unor dezbateri de la conferinte, cum ar fi Interpretarea legii penale mai favorabile – aplicare globala sau pe institutii? (dezbatere ce a avut loc in cadrul conferintei „Noile coduri penale – de la lege la practica”, pe marginea pronuntarii Deciziei nr. 265 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 din Codul penal).
Veti avea ocazia sa descoperiti in acest volum articole interesante, pe teme diverse si actuale, dintre care enumeram numai cateva:
• exercitarea profesiei de avocat – Directiva Bolkenstein – comunicarile comerciale ale profesiilor reglementate (Calin-Andrei Zamfirescu); Dialogul inter-profesional dintre judecatori si avocati (Rodica Aida Popa);
• protectia drepturilor omului – Efectivitatea dreptului de acces la Justitie in materie civila (Corneliu Birsan, Monica Livescu); Principiul retroactivitatii legii penale mai favorabile in jurisprudenta C.E.D.O. (Bianca Selejan-Gutan), Hotararea C.E.D.O. in cauza Preda s.a. c. Romaniei. Da capo al fine? (Beatrice Ramascanu);
• drept privat – Clauza voluntara de inalienabilitate (Valeriu Stoica); Independenta patrimoniala a sotilor in cadrul regimului primar imperativ (Marieta Avram); Competenta si participantii in noul Cod de procedura civila (Gabriel Boroi); Solutionarea recursului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in materia contenciosului administrativ (Eugenia Marin);
• drept penal – Cat de „globala” trebuie sa fie aplicarea globala a legii penale mai favorabile? (Daniel Atasiei); Garantarea secretului profesional al avocatului in lumina noului Cod de procedura penala (Gheorghita Mateut); Controlul judiciar al actelor procurorilor (Mihail Udroiu).
In finalul volumului au fost incluse si concluziile unor anchete sociologice despre avocatura si mediul de afaceri, precum si opiniile si exigentele magistratilor privind activitatea avocatiala.
.
Pe toti cei care sunteti interesati, va invitam sa participati la evenimentul de lansare a volumului, sambata, 9 mai, ora 10,00, la Gand Hotel Sofianu – Ramnicu Valcea. Vor participa autori, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, reprezentantul Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, conducerile instantelor, decani ai mai multor barouri din Romania.
Profesia de avocat implineste 150 de ani, dar misiunea ei ramane aceeasi ca intotdeauna, caci „Advocatii, prin rolul social si juridic ce indeplinesc, prin autoritatea morala ce le da puterea verbului pusa in slujba dreptatii imanente si a legilor positive, sunt chemati (…) sa fie, pe langa factori sociali si de progres de prima importanta, adevarate trupe de acoperire ale consolidarii noastre nationale si juridice. Soli ai impaciuirii (…) ei au chemarea de a linisti spiritele ingrijorate si agitate, netezind calea dreptatii si marind prestigiul judecatilor” – expunerea de motive a Legii profesiei de avocat adoptata la 21 februarie 1923, citata in prefata volumului nostru.
«Chapeau bas!» in fata Avocatului Roman. Lupta pentru Drept continua …
Dorel Padurariu, directorul Editurii Hamangiu