Stiri juridice

Legea falimentului personal: cine poate sa ceara intrarea in insolventa?

Like & Share

Legea insolventei persoanelor fizice, asteptata de mai bine de 5 ani a fost in sfarsit adoptata. In forma actuala, aceasta se doreste a fi “un ajutor real romanilor de buna-credinta, care sunt sufocati de datorii” si “are la baza analiza legislatiei si a practicii judiciare din 12 state”, declara Ana Birchall, initiatoarea proiectului.

Conform expunerii de motive prezentate pe site-ul Camerei Deputatilor, romanii cu datorii sau credite si rate la banci trebuie sa beneficieze de reglementari clare si coerente care sa protejeze persoanele fizice, debitori de buna credinta.

Aceasta lege vine sa introduca in legislatia romaneasca un cadru ce permite protejarea consumatorilor. Sunt vizati cei care au achitat o parte a creditului datorat, dar care din cauza cresterii necontrolate a ratelor sau a altor motive independente de ei, s-au gasit in imposibilitate de plata.

Totodata, se incearca apropierea de prevederile dreptului european. Majoritatea statelor membre UE beneficiaza de cadre legislative privind situatia insolventei persoanelor fizice, cu mentiunea ca, dupa cum este stipulat in Avizul Consiliului Legislativ, regulamentul nu incearca sa impuna un sistem comun de reguli aplicabile insolventei in statele membre, ci reguli conform carora procedurile de insolventa deschise in unele state membre sunt automat recunoscute pe teritoriul celorlalte state (exceptand Danemarca).

Continutul integral al legii, in forma trimisa spre promulgare, poate fi accesat aici.

Conditiile de eligibilitate:

– persoana fizica care solicita intrarea in insolventa nu trebuie sa desfasoare activitati antreprenoriale;

– debitorul, sa aiba neaparat domiciliul permanent in Romania;

– activele sau principala sursa de venituri sa fie inregistrata tot pe teritoriul tarii, de asemenea trebuie sa reiasa caracterul non-antreprenorial, atat al activitatii debitorului, cat si al datoriilor acestuia.

Aceste criterii fiind indeplinite, instanta de insolventa competenta va declara falimentul consumatorului, persoana fizica.

Debitorul este obligat sa coopereze cu Comisia de insolventa si cu administratorul judiciar desemnat si sa le comunice acestora orice modificare cu privire la schimbarea situatiei lui financiare.

Astfel, personalele fizice de buna-credinta, cu restante la plata mai mari de 90 de zile de la data scadenta a datoriei, aflate intr-un “necaz financiar independent de vointa lor” au posibilitatea de:

  • reesalonare a datoriilor in baza unui plan de redresare financiara;
  • lichidare a datoriilor, se aplica strict pentru situatiile in care debitorul nu are nicio sansa de redresare economica.

Pricipalele efecte ale legii:

  • Executarile silite se suspenda in momentul declansarii procedurii de insolventa (chiar daca au fost incepute anterior) pe o perioada de cel mult 3 luni;
  • Dobanzile si penalitatile survenite ca urmare a intarzierii la plata sunt si ele stopate.

Atentie, exista si datorii care NU vor putea fi esalonate ori lichidate in cadrul planului de redresare economica, printre acestea se numara obligatiile legale, obligatiile conventionale de intretinere, obligatiile rezultate din atragerea raspunderii penale/ raspunderii contraventionale.

Prezenta lege intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia art. 92, care intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și