Stiri diverse

Codul fiscal – norme metodologice de aplicare: completari si modificari

Like & Share

Guvernul a aprobat in sedinta din 20 mai 2015, printr-o Hotarare, modificari si completari ale Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, necesare pentru a actualiza sau clarifica unele prevederi avand in vedere modificarile survenite asupra legislatiei fiscale.

Principalele modificari:

  • stabilirea codurilor corespunzatoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusa de TVA de 9% începând cu data de 1 iunie 2015, respectiv pentru: alimente, inclusiv bauturi, cu excepţia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

Atentie: Vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lantul economic de la producator pana la consumatorul final, toate produsele ale caror coduri au fost prevazute in norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminte, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal. De exemplu, cota redusa de TVA va fi aplicata si in cazul in care un produs alimentar este utilizat ca materie prima in alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, bauturi alcoolice, atata timp cat acestea, prin natura lor, au ca destinatie principala consumul uman sau animal.

In cazul produselor care, prin natura lor, nu constituie alimente sau plante, seminte, ingrediente, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, cum sunt vitaminele, grasimile, unele produse ale industriei chimice, semintele de rapita, bumbac, ricin, sarea, aplicarea cotei reduse de TVA este posibila numai în masura in care se poate face dovada ca acestea sunt utilizate în scopurile prevazute de lege. In acest sens sunt prevazute conditii atat pentru livrarea acestora în interiorul tarii, cat si în cazul importului si a achizitiei intracomunitare.

  • In cazul vanzarii, la un pret total, a pachetelor care contin produse cu cote diferite de TVA se va aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui produs.
  • Pentru suplimentele alimentare s-a prevazut aplicarea cotei reduse de TVA in masura in care acestea sunt notificate catre Ministerul Sanatatii sau Institutul de Bioresurse Alimentare, iar aceasta notificare este afisata pe site-ul celor doua institutii, conform legislatiei in domeniu.
  • Bauturile alcoolice care sunt servite la restaurant sau de firmele de catering, pentru care se aplica cota de TVA de 24%, au fost date exemple pentru a se sublinia ca acestea nu reprezinta livrari de bunuri, ci fac parte din serviciul de restaurant sau de catering, dar cu o cota diferita de TVA.
  • In cazul serviciilor de cazare care includ si demipensiune, pensiune completa sau all-inclusive, s-a subliniat ca acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar daca includ si bauturi alcoolice.
  • Va fi modificata perioada in care operatorii economici autorizati pot publica lista cuprinzand preţurile de vanzare cu amanuntul pentru tigarete. Astfel, publicarea listei cuprinzand preţurile de vanzare cu amanuntul pentru tigarete trebuie sa se faca cu maxim 7 zile si minimum 24 de ore inainte de data efectiva a intrarii in vigoare a preturilor respective.

Actul normativ mai instituie:

  • Reguli privind procedura de aplicare a prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului datorat pentru veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, veniturile din pensii precum si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat. Mai exact, se precizeaza perioada pentru care se acorda scutirea, potrivit documentelor justificative, in sensul corelarii acesteia cu data de la care contribuabilii respectivi sunt incadrati, potrivit documentelor, ca fiind persoane cu handicap grav sau accentuat.
  • Completari privind modul de stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care nu se mai incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurari sociale de sanatate, prevazute la art.296^20 din Codul fiscal.
  • Completari in ceea ce priveste aplicarea impozitului pe constructii, in sensul ca se diminueaza baza acestui impozit cu valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere la construcţii inchiriate, luate in administrare sau in folosinţa, precum si cu valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri.
  • Un alt element de noutate adus de actul normativ vizeaza asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obtinute din activitati desfaşurate in mod independent, in condiţiile legii. In acest scop, Hotararea de Guvern elimina exceptia de la reconsiderare ca activitate dependenta, a activitatilor care genereaza venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificarile şi completarile ulterioare.

Proiectul de hotarare se va aplica dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și