Articole juridice, Blog Juridic, Carti juridice, Editoriale, Jurisprudenta, Noutati editoriale, Spete juridice, Stiri diverse, Stiri juridice

Demisia fara preaviz: tot ce trebuie sa stii

Like & Share

Dragilor, demisia fara preaviz ne da mari batai de cap. Avem foarte multe mesaje pe adresa redactiei, mesaje care privesc aceasta speta. Ce se intampla cand angajatul isi da demisia si nu respecta perioada de preaviz? Ei bine, cititorilor nostri le recomandam cartile noastre de dreptul muncii, pe langa Codul muncii si legislatia conexa.

Dar haideti sa facem putina lumina in acest aspect pe care cred ca toti trebuie sa il intelegem pentru ca ne vom lovi de el in numeroase forme.

Concret, ne vor pleca angajati prin demisie si vor alege sa nu isi respecte perioada de preaviz. Si in acelasi timp, vom avea si situatii in care trebuie sa solutionam aceste situatii din pozitia de specialisti in legislatia muncii, HR admini, consilieri juridici si nu numai.

demisia fara preaviz

Sa o luam cu inceputul. Demisia reprezinta vointa unilaterala, exprimata de salariat, prin care anunta vointa de a inceta relatiile de munca. Salariatul are dreptul de a nu-si motiva demisia. Stim in mod absolut acest lucru si nu reprezinta pentru nimeni o piedica in a inregistra documentul prin care salariatul isi exprima vointa de a inceta raporturile de munca.

Evident, asa cum bine stim, Codul muncii prevede o perioada de preaviz in cazul demisiei. Nu vom intra in detaliu cu privire la situatiile in care angajatul poate sa isi dea demisia fara sa mai tina cont de preaviz. Vom lua in calcul situatia ideala, cand angajatorul isi indeplineste toate obligatiile contractuale si se achita de indatoriri in mod perfect. Ce facem, dragilor, asadar, cand salariatul decide ca va demisiona si nu isi va respecta perioada de preaviz?

Mare atentie la faptul ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Perioada de preaviz pe care salariatul trebuie sa o respecte nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si nu poate fi mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Evident, in tot acest timp, pe durata pe care preavizul se desfasoara, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Salariatul vine la locul de munca, isi indeplineste sarcinile conform fisei de post iar angajatorul ii plateste drepturile salariale si isi indeplineste, la randul sau, toate atributiile si indatoririle.

Da, angajatorul poate renunta total ori partial la termenul de preaviz. Mare atentie la faptul ca in caz de demisie, angajatorul poate se renunte la perioada de preaviz, tinand cont ca preavizul in acest caz este o forma de protectie pentru angajator.

Asadar, daca angajatorul este de acord, salariatul nu va mai trebui sa respecte termenul de preaviz.

Dar ce se intampla in situatia in care angajatorul nu renunta la perioada de preaviz iar salariatul decide sa nu respecte acest aspect? Ei bine, in acest caz, angajatorul are dreptul sa aplice sanctiuni disciplinare pentru aceasta nerespectare a perioadei de preaviz. Mare atentie la faptul ca aplicarea sanctiunii disciplinare se realizeaza dupa finalizarea cercetarii disciplinare.

Dificil? Cu siguranta! Complicat? Pentru specialistii in legislatia muncii si pentru consilierii juridici cu experienta, relatiile de munca sunt un subiect facil. Ne mai lovim de aspecte complexe dar nimic nu este de nerezolvat cand avem alaturi legislatia actualizata la zi si jurisprudenta.

Va dorim o zi minunata si mult succes in tot ce realizati!

Cititi si: 9 carti esentiale pentru specialistii in dreptul muncii 

Sursa foto: pixabay.com 

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și