„(…) formele sunt o necesitate permanenta a vietii sociale, iar reglementarea lor constituie o parte esentiala a oricarei legislaţii. Ele sunt scoala ordinei si a disciplinei, zice Ihering. O buna procedura, intr-o tara, e un element de forta si de vitalitate, zice Tissier. Si oricine poate recunoaste, ca acolo unde justitia civila functioneaza bine, e intotdeauna mai putina represiune penala.”
Convinsi de adevarul acestor cuvinte, cu care Profesorul Eugen Herovanu deschidea, in anul 1914, prefata Tratatului teoretic si practic de procedura civila, am inceput si noi in vara anului 2013 elaborarea lucrarii de fata, la cateva luni dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.
Initial, cartea a fost conceputa ca un curs dedicat exclusiv studentilor, masteranzilor si absolventilor care se pregatesc pentru examenele de admitere si definitivat in profesiile juridice, urmarind o analiza axata, in special, pe prezentarea teoretica a institutiilor procedurii civile, astfel cum au fost acestea configurate, respectiv reconfigurate prin noua reglementare.
Impactul noului Cod de procedura civila, concretizat in conturarea unei jurisprudente nu de putine ori neunitara la nivelul instantelor judecatoresti si declararea neconstitutionalitatii unora dintre dispozitiile sale, la scurt timp dupa intrarea in vigoare, ne-a determinat sa regandim modalitatea de analiza a institutiilor procesuale civile in cadrul acestei lucrari si din perspectiva practica, prin care sa valorificam cat mai mult din jurisprudenta, precum si doctrina relevanta publicata in cursul elaborarii cartii. Astfel, dimensiunea initiala, ca si data de aparitie, preconizata pentru sfarsitul anului 2013, au fost reconsiderate. Cu toate acestea, structura de curs universitar a fost pastrata, astfel incat au fost tratate institutiile fundamentale ale procedurii civile care fac parte in mod traditional din programa universitara, respectiv partea generala, judecata in prima instanta si caile de atac, procedurile speciale si partea generala a executarii silite.Parcursul elaborarii lucrarii s-a dovedit a fi unul sinuos, necesitand de mai multe ori rescrierea unor parti importante din curs, precum si revizuirea repetata a acestuia in intregul sau, pentru a pune in acord interpretarile date textelor de lege cu efectele declararii ca neconstitutionale a unor dispozitii din Codul de procedura civila. De asemenea, a trebuit sa se tina cont si de prevederile primei legi de modificare a noului cod, Legea nr. 138/2014.
Aceste rescrieri si revizuiri ale cursului au determinat si amanarea repetata a datei de aparitie pentru luna septembrie 2014 si, ulterior, decembrie 2014, pentru ca, in final, cartea sa vada lumina tiparului in ianuarie 2015.
Desigur, chiar daca a implicat un efort pentru care s-a dovedit a fi necesar un interval de timp de peste un an si jumatate pentru elaborarea ei, lucrarea este perfectibila, insa ne exprimam speranta ca am reusit sa oferim destinatarilor acesteia un curs care, asa cum spunea acelasi profesor Eugen Herovanu, sa se ridice la inaltimea nazuintei din care s-a nascut.
Profesor Gabriel BOROI si Judecator Mirela STANCU
Lucrarea Drept procesual civil va fi disponibila din 2 februarie 2015 iar pentru mai multe detalii, va asteptam cu drag pe www.hamangiu.ro si in Librariile Hamangiu.