Personalitati juridice romanesti

Gheorghe Beleiu – seria Personalitati Juridice

Like & Share

(13 Septembrie 1943, Poiana Vadului, Alba – 11 Octombrie 1997, Bucuresti )

Absolvent, cu distinctia sef de promotie, al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti (1967), obtine titlu de doctor in drept al aceleiasi universitati, prin sustinerea publica a tezei intitulate Unitatile sociale de stat ca persoane juridice romane (1986).

Gheorghe Beleiu - personalitati juridice romanestiCariera sa debuteaza la catedra si parcurge toate etapele ierarhice academice: preparator (1968), asistent, lector (1977), conferentiar (1990) si profesor universitar (1993).

Concomitent a activat in diferite domenii juridice, fiind arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de la langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (1977), expert guvernamental (1990), apoi avocat, membru al Baroului Bucuresti. Din 1996, Gheorghe Beleiu ocupa functia de sef al Catedrei de Drept Privat din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, precum si pe cea de presedinte al Comisiei de redactare a proiectului Codului Civil Roman, din cadrul Ministerului Justitiei.

Preocuparea sa centrala a privit problematica dreptului civil. In acest sens, publica, impreuna cu reputatul profesor Aurel Pop, doua vaste lucrari, tratand partea generala a dreptului civil – Drept civil. Partea generala (1980), Drept civil. Persoanele (1982). Cele doua tratate sunt rezultatul unui demers analitic exhaustiv, ce permite o abordare sistematica a dreptului civil. Ulterior, a elaborat un studiu de sinteza, in doua volume, destinat ca manul de lucru, pentru disciplina drept civil, anul I: Teoria Generala si Persoanele (1987).

Munca sa de cercetare s-a materializat in cursuri universitare: Drept civil roman, Introducere in dreptul civil, Subiectele Dreptului civil (1992, 1993, 1994, 1995, 1997, 2001), actualizari si republicari in editii succesive, precum si in numeroase articole si studii publicate in revistele de specialitate. Mai mult, la data mortii sale a ramas in lucru o documentatie privind un eventual tratat de drepturi reale si teoria generala a obligatiilor.

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și