Tratam zilnic extrase importante din lucrari juridice de top. Pas cu pas, acest blog juridic se dovedeste a fi un loc exceptional de util pentru numerosi profesionisti ai dreptului, fie ca discutam despre teoreticieni sau practicieni. Ne propunem sa atingem subiecte importante din toate materiile de drept: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal, drept financiar, comercial, dreptul afacerilor, drept administrativ si nu numai.
Astazi va oferim un scurt extras din lucrarea: , o carte juridica esentiala pentru profesionistii din drept financiar si fiscal. Autorul, dl Manole Ciprian Popa este lector universitar in cadrul Departamentului de Drept Privat al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, titular al disciplinelor Piete de capital si Drept comercial.
„Intermediarii de servicii și activități de investiții financiare
§1. Sediul materiei
Regulile aplicabile intermediarilor se află în Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, Titlul II: Condiții de autorizare și de funcționare[1] și în Regulamentul nr. 5/2019 privind reglementarea unor dispoziții referitoare la prestarea serviciilor și activităților de investiții conform Legii nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare[2].
§2. Categorii de intermediari
Legea desemnează ca intermediari trei categorii de entități [3]:
a) societăți de servicii de investiții financiare autorizate de A.S.F.,
b) instituții de credit autorizate de Banca Națională a României, în conformitate cu legislația bancară aplicabilă și
c) entități de natura celor de mai sus, autorizate în alte state să presteze servicii și activități de investiții.
Intermediarii sunt singurii care pot presta cu titlu profesional servicii și activități de investiții financiare[4]. Din acest motiv, în doctrină se vorbește de un adevărat monopol al intermediarilor pe piața de capital. Rolul intermediarilor este extrem de important. Nu doar că trebuie să intre în raporturi juridice cu toți ceilalți participanți la piață (emitenți, societatea de bursă, depozitarul central), dar au de îndeplinit o serie de activități și obligații către fiecare dintre aceștia. Fără intermediari emitenții nu pot lansa valorile mobiliare pe piață, investitorii nu le pot cumpăra (tranzacționa), iar uneori nici nu își pot exercita drepturile aferente, iar depozitarul central nu le poate înregistra. Tranzacționarea pe piață a instrumentelor financiare este nu doar monopolul, ci și activitatea esențială a intermediarilor, rațiunea lor de a fi. Intermediarii constituie punctul nodal al raporturilor juridice aferente pieței de capital.
Cea mai importantă categorie de intermediari o constituie societățile de servicii de investiții financiare (S.S.I.F.).
[1] Anterior adoptării Legii nr. 126/2018, intermediarii erau reglementați de Titlul II: Intermediarii
din Legea nr. 297/2004.
[2] Publicat în M. Of. nr. 496 din 19 iunie 2019.
[3] Art. 2 alin. (1) pct. 20 din Legea nr. 24/2017.
[4] Art. 10 alin. (1) din Legea nr. 126/2018. ”