Articole juridice, Blog Juridic, Interviuri Juridice, Noutati editoriale

Interviu: Admiterea în notariat și profesia de notar

Like & Share

Admiterea în notariat nu a fost niciodată simplă. Dimpotrivă, examenul de admitere în notariat se „bucură” de reputația unuia dintre cele mai dificile examene din domeniul juridic și credem că acest lucru se datorează faptului că legislația este stufoasă, spețele sunt numeroase și foarte complexe, iar accesul în această profesie este rezervat celor mai buni juriști.

Am vrut să aflăm mai multe informații despre admiterea în notariat și despre profesia de notar așa că ne-am adresat doamnelor: Conf. univ. dr. și Notar public Adina-Renate Motica, Drd. și Notar public Oana-Elena Buzincu și Notar public Veronica Stan.

Cele trei autoare ale lucrării „Admiterea în notariat. Ediția 2022” ne vor oferi un mic și valoros procent din informațiile de care notarii și viitorii notari se pot servi în activitatea lor profesională pentru rezultate maxime și eficiență în a acoperi un domeniu profesional ca la carte.

Așadar, iată în rândurile următoare un interviu în care vom colecționa un bagaj informațional despre lucrarea Admiterea în notariat și despre specificiul profesiei de notar.

 

Iată câteva întrebări despre Admiterea în notariat și profesia de notar, precum și răspunsurile oferite de cele trei autoare:

 

  1. Editura Hamangiu: Ați finalizat lucrările la cea mai nouă carte în curs de apariție la Editura Hamangiu. Ce ar trebui să ne spună faptul că avem deja multe precomenzi? Este profesia de notar mai râvnită ca niciodată?

Răspuns: Înainte de toate vă mulțumim pentru invitația de a participa la acest interviu.

Așa cum am menționat și în alte împrejurări, apariția lucrării Admiterea în notariat reprezintă deja o tradiție, așadar cei care se pregătesc să pună bazele pregătirii pentru dobândirea calității de notar stagiar sau chiar și a celei de notar public, având vechime în alte profesii juridice, sunt dornici să răsfoiască paginile unei noi ediții cu modificările și adăugirile adaptate celor mai recente schimbări legislative cu incidență în sfera notarială, iar noi am încercat să venim în întâmpinarea aștepărilor lor.

Ce putem spune în mod cert este că dorința realizării edițiilor„updatate” vine în mod special pe fondul feedback-urilor primite din partea aspiranților la profesia de notar, care prin diferite mijloace ne-au transmis aprecierile şi mulţumirile lor cu privire la modul de elaborare şi structurare a cărţii, precum şi cu privire la coroborarea dispoziţiilor legale, care a făcut mult mai uşoară parcurgerea materiei de concurs.

Profesia de notar public a fost și este în mod cert o opțiune clară a multora dintre absolvenții facultăților de drept, prin prisma statutului special, în sensul că îmbină caracterul oficial cu cel public şi cu cel necontencios, implicând practicianul notar în viaţa juridică și socială, ca mijlocitor al circuitului civil în materia bunurilor şi în materia persoanelor, fiind un veritabil judecător pe timp de pace.

 

  1. Editura Hamangiu: Sunt foarte mulți studenți și masteranzi care ne confirmă faptul că își doresc să se pregătească de examenul de admitere în notariat. Mulți ne întreabă care este durata optimă de pregătire pentru acest examen. Sunt suficiente 2-3 luni de studiu intens?

Răspuns: Fiecare candidat care își dorește să participe la un examen/concurs pentru oricare dintre profesiile juridice și nu numai, își stabilește un plan al pregătirii sale potrivit lui. Ce știm toți cei care am parcurs etapele pregătirii unui astfel de examen/concurs este că trebuie să existe determinare, perseverenţă, continuitate, studiu intens și nu în ultimul rând autodisciplină pentru ca rezultatul să fie cel mult dorit.

  1. Editura Hamangiu: Ce v-a determinat să parcurgeți aceasta traiectorie profesională?

Răspuns: Cu siguranță pentru fiecare dintre noi, alături de elemente precum profesioniștii în domeniu pe care-i admirăm și noblețea profesiei de notar public la care aspirăm, motivele centrale pentru care am ales profesia de notar public au fost interacțiunea cu oamenii și iubirea față de aceștia. În profesia noastră comunicarea este una directă și nemijlocită cu cei care ni se adresează și determină cunoașterea și găsirea de soluții de către noi, practicienii dreptului, în ton cu nevoile și dorințele solicitantului.

  1. Editura Hamangiu: Care sunt cele mai importante reguli de care să țină cont un candidat pentru a-și asigura șanse maxime de admitere în profesia de notar?

Răspuns: Sunt toți acei factori despre care am menționat deja, pornind de la dăruire și credință în ceea ce și-a propus și finalizând cu puterea de concentrare și atenția la modul în care soluționează cerințele de examen/concurs în ziua susținerii acestuia.

  1. Editura Hamangiu: De ce are nevoie un candidat pentru a se pregăti temeinic pentru examenul de admitere în profesia de notar?

Răspuns: Întotdeauna am considerat că un bun profesionist trebuie să îmbine în mod armonios cunoștințele din domeniul său de activitate cu dăruirea, determinarea și dorința de a-și realiza propriile dorințe, așadar, în mod generic, acestea au fost aspectele călăuzitoare pentru noi, fără a omite însă speranța și încrederea în reușită ce ne conduc cât mai aproape de ea.

  1. Editura Hamangiu: Cum se desfășoară, în linii mari, examenul de admitere în profesia de notar? La ce să fie atenți candidații la examenul de admitere în notariat?

Răspuns: Candidații la examenul de admitere în notariat se informează și cunosc posibilitățile de accedere în profesia de notar astfel cum acestea sunt reglementate de legislația în vigoare în sfera notarială și decid care dintre variantele regăsite reprezintă o opțiune pentru ei.

Un candidat, indiferent de examenul/concursul pe care-l susține, trebuie să fie atent la el însuși, să-și cunoască puterea de concentare și să reușescă să se detașeze de orice factori externi pentru a putea să scoată din „sertărașele de cunoștințe” esența și să aștearnă pe hârtie tot ceea ce știe.

  1. Editura Hamangiu: Ne pregătim să lansăm cele mai noi cărți adresate în mod special candidaților la examenul de admitere în notariat. Puteți să ne spuneți daca aceste două lucrări sunt suficiente pentru o persoană care își dorește să ia examenul cu brio? Mai recomandați și alte materiale de documentare?

Răspuns: Succesul este rezultatul unui studiu intens, al unor sacrificii în sensul dedicării totale pregătirii pentru examen. Este necesară parcurgerea repetitivă a tuturor lucrărilor de specialitate în domeniul juridic cu implicare în activitatea notarială. Cărţile noastre într-adevăr sunt ,,un colac de salvare”, aşa cum ne-au transmis canditații  care au fost admiși în urma susţinerii concursul. Ne-am dorit şi cred că am reuşit să dăm o notă aparte cărţilor noastre prin faptul că am abordat o cale de orientare în procesul de studiu al celui care le parcurge. Din experienţa noastră, în ceea ce priveşte admiterea în profesie şi examenul de definitivat, am desprins acele instrumente care oferă ajutor şi fac mai facilă trecerea prin materie, dedicând fiecărei instituții un spațiu generos în cărțile noastre, prin schemele pe care le-am propus și prin orientările pe care le oferim în cadrul răspunsurilor aferente grilelor. Totul a fost planificat de noi de asemenea manieră încât să facem materia cât mai înţeleasă cu putinţă atât în fişe, cât şi în grile.

  1. Editura Hamangiu: Nu toți candidații alocă suficient timp pentru documentare și teste-grilă. Care sunt recomandările dumneavoastră pentru candidații care nu promovează examenul de admitere în notariat din prima încercare?

Răspuns: Reușita la un examen/concurs trece de limitele timpului, nu poate fi măsurată sau cuantificată în cărțile studiate sau în testele-grilă rezolvate.  Un candidat nu trebuie să uite că „rezultatul vine atunci când trebuie, nu neapărat când și-l dorește”, iar perseverența și dorința sunt prietenele candidatului pe toată durata pregătirii sale.

  1. Editura Hamangiu: Aveți un motto după care vă conduceți viața profesională și care vă inspiră în maniera în care va dezvoltați personal și profesional?

Răspuns: Cu siguranță fiecare dintre noi, cele trei autoare, avem propriile „călăuze”, însă elementele centrale după care ne ghidăm își au aceeași sevă, credință și dăruire, așa cum o spune și Decalogul notarului public „profesiunea este o credință, iar credința este o stare de spirit ce nu poate face obiectul unei tranzacții”. Notarul public trebuie să așeze adevărul mai presus de lege, având misiunea de a evita litigiile dintre oameni, ascultându-i și oferindu-le consiliere.

În profesia noastră zeița justiției este dezlegată la ochi și nu ține balanța înclinată în favoarea niciuneia dintre părți.

  1. Editura Hamangiu: Profesia de notar se poate urma fără pasiune pentru acest domeniu? Se poate face performanță doar cu ajutorul informațiilor și a documentării?

Răspuns: Asemenea oricărei alte profesii, profesia de notar presupune responsabilitate, perfecționare și consecvență. Pasiunea și iubirea sunt sădite în viața oricărui profesionist pentru a reuși să răspândească încredere în serviciul pe care-l oferă. Acest devotament se îmbină cu rolul profesiei de notar în societate, iar Doamna Prim-vicepreședinte a UNNPR, notar public Doina Rotaru sublinia atât de potrivit „suntem prezenți în viața cetății pentru că este nevoie de noi, întrucât cel care o populează trebuie să se adreseze unui profesionist al dreptului care, cu autoritatea delegată lui de către stat, bucurându-se atât de încredere, cât și de știința de a-i consilia în proceduri necontencioase, este singurul în măsură a-i ajuta în scopul apărării unor drepturi și interese legitime.”

 

Mulțumirile noastre se îndreaptă către cititorii noștri, în egală măsură către cei care ne-au format de-a lungul timpului în domeniul notarial – mentorii noștri și, de asemenea, către toți cei care au făcut posibil ca acest proiect să vadă lumina tiparului, Domnului Director al Editurii Hamangiu Doru Pădurariu și echipei sale de excepție!

 

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și