Autori, Blog Juridic, Noutati editoriale, Personalitati juridice romanesti, Stiri diverse

Interviu cu prof. univ. dr. Dan Chirică: „A atinge succesul într-o carieră juridică înseamnă să ajungi să-ți faci meseria cu plăcere”

Like & Share

Autorul Dan Chirică este avocat de succes, doctor în drept şi profesor în cadrul Facultăţii de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca la disciplina drept civil. A publicat numeroase articole şi lucrări având în prim plan materia contractelor speciale şi a succesiunilor. Având în vedere că publicarea celei de-a doua ediţii din Tratatul de drept civil. Vol. I. Contracte speciale. Vânzarea şi schimbul a coincis cu începerea anului universitar, am dorit să aflăm mai multe şi să obţinem câteva sfaturi pentru „tinerii învăţăcei”.

Editura Hamangiu: Bună ziua şi vă mulţumim pentru timpul acordat în realizarea acestui scurt interviu. Având în vedere că de curând a început anul universitar suntem curioşi cum a fost prima zi de facultate a dumneavoastră? Care au fost impresiile la început de drum în această carieră?

Dan ChiricaDan Chirică: Prima zi de facultate a fost una fabuloasă. Intrarea la facultate era condiționată în acele vremuri de promovarea examenului de admitere. În anul 1972, când am promovat acest examen, concurența a fost de 17 candidați pe un loc. Prima zi de facultate a fost, așadar, începutul unui vis frumos pe care l-am trăit intens. Totul era nou și interesant: Clujul, în care urma să îmi petrec următorii 4 ani, mi se părea fascinant, clădirea facultății, care pe vremea aceea era chiar lângă Parcul Central, biblioteca, care era chiar în clădirea facultății – așadar, în Parcul Central –, noii colegi și, mai ales, profesorii, care mi se păreau niște zei coborâți din Olimp.

Editura Hamangiu: Acum că am vorbit de începuturi, ne puteţi spune dacă şi în ce manieră acele impresii s-au concretizat?

Dan Chirică: Aș putea spune că, în ceea ce mă privește, visele – dintre care unele aș putea mărturisi că nici nu le-am… visat – s-au împlinit, la câțiva ani de la terminarea facultății devenind cercetător științific la Centrul de Științe Sociale al Academiei Române, iar apoi, după revoluție, cadru didactic al Facultății de Drept a Universității „Babeș-Bolyai”.

Editura Hamangiu: În momentul de faţă aţi ajuns un practician de succes în domeniul dreptului. Ce înseamnă pentru dumneavoastră a atinge succesul într-o carieră juridică?

Dan Chirică: Din punctul meu de vedere a atinge succesul într-o carieră juridică (și nu numai) înseamnă să ajungi să-ți faci meseria cu plăcere și cu interes pentru problemele pe care le ai de rezolvat. Pentru mine orice dosar pe care îl preiau – și nu preiau orice, ci numai ceea ce mi se pare că este onorabil și că are șanse de reușită – este o provocare care mă stimulează și mă îndeamnă la un studiu aplicat și aprofundat. Îmi permit să nu devin robul și trompeta clientului care m-a angajat, ci încerc să îl fac să înțeleagă că anumite lucruri pot fi susținute, iar altele nu.

Editura Hamangiu: De interes atât pentru studenţi, cât şi pentru practicieni, de curând aţi publicat Tratatul de drept civil. Contracte speciale. Vol. I. Vânzarea şi schimbul. Având în vedere că prima ediţie a acestui tratat a apărut în anul 2008, ne puteţi spune, pentru început, care au fost dificultăţile pe care le-aţi întâmpinat cu privire la elaborarea celei de-a doua ediţii?

Dan Chirică: Elaborarea celei de a doua ediție a Tratatului de drept civil. Contracte speciale. Vol. I. Vânzarea și schimbul a prezentat dificultatea majoră că, spre deosebire de Codul civil anterior, care era inspirat în cea mai mare parte din Codul civil Napoleon, actualul Cod civil este inspirat din cel puțin 6-7 coduri civile străine sau reglementări ori proiecte de reglementări internaționale (Cod civil francez, Cod civil Québec, Cod civil italian, Cod civil și Cod obligaţiilor elvețian, Codul civil german, Principiile UNIDROIT, Proiectul de drept european al contractului etc.). Or, textele preluate – cu sau fără discernământ, chibzuit sau pompieristic – trebuie mai întâi studiate în mediul lor natural, după care trebuie verificată compatibilitatea/incompatibilitatea lor cu sistemul legislativ român, ceea ce, firește, presupune timp, răbdare și consum mare de energie.

Editura Hamangiu: Cum vi se pare că se integrează noua reglementare în sistemul legislativ român? Este aceasta mai clară şi mai edificatoare? Sau tinde să bulverseze?

Dan Chirică: În mare, cred că noul Cod civil se integrează destul de bine în sistemul legislativ român, dar sunt și destule texte care fie ar trebui abandonate, fiind de-a dreptul inaplicabile sau ilogice, fie ar trebui ajustate și corelate unele cu altele.

Editura Hamangiu: După cum bine ştim cu toţii, rolul dreptului civil într-o societate este unul extrem de important. În acest context, ne puteţi preciza/dezvolta o problemă de drept care v-a rămas în memorie pentru ineditul soluţiei oferite?

Dan Chirică: O problemă inedită pe care am remarcat-o, dar, din păcate, nu în sensul bun al cuvântului, este faptul că fiducia, care la origine este o instituție specifică sistemelor de drept de common law și care, în aceste sisteme de drept, este o problemă care ține de reglementările referitoare la proprietate (drepturile reale), în esență, fiind vorba despre o dublă proprietate concomitentă asupra unuia și aceluiași bun (patrimoniu) (legal ownership și beneficial ownership), a fost inclusă, după modelul Codului civil Québec, în Cartea a III-a, Despre bunuri, dar cu conținutul preluat din Codul civil francez, în care însă fiducia este un contract special ca oricare altul, reglementarea fiind inclusă în partea referitoare la contractele speciale. Este o situație care are legătură cu (in)coerența logică a codului.

Editura Hamangiu: Ca ultimă întrebare, revenind la persoanele în curs de formare în acest domeniu, având în vedere bogata dumneavoastră experienţă cu studenţii, le puteţi oferi un sfat acestora privind maniera de abordare a materiei vaste a dreptului civil?

Dan Chirică: Sfatul pe care îl pot da tinerilor învățăcei în ale dreptului civil este să studieze sistematic și în mod constant doctrina, nu numai dintr-o singură sursă, ci din cât mai multe, să urmărească cu atenție discuțiile din revistele de specialitate, din țară și din străinătate, și să urmărească în mod constant evoluțiile practicii judiciare în materie. După un timp, după sute și mii de ore de studiu, vine și plăcerea studiului în sine, de a aprofunda materia și a găsi soluții la problemele pe care le ridică reglementările în continuă schimbare și, mai ales, practica.

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și