Autori, Blog Juridic, Carti juridice, Editoriale, Jurisprudenta, Noutati editoriale, Spete juridice, Stiri diverse, Stiri juridice

Motivarea actului administrativ, intre „forma” si „procedura” de emitere a acestuia

Like & Share

Va redam in materialul de astazi un scurt extras din Materialul are ca tema de plecare motivarea actului administrativ, intre „forma” si „procedura” de emitere a acestuia.

„Motivarea actului administrativ, intre „forma” si „procedura” de emitere a acestuia.

a) Consideratii generale

205. Fara indoiala ca, dintre toate conditiile de forma (altele decat forma scrisa), motivarea actului administrativ a suscitat cele mai vii discutii. Astfel, doctrina a criticat vehement situatia (generala) a nemotivarii actelor administrative: „cum se poate ca astazi, cand decizia ar trebui sa se bazeze mai degraba pe convingere decat pe impunerea unei supuneri pasive, sa fie mentinuta vechea regula in sensul ca, in principiu, administratia nu trebuie sa-si motiveze actele?”[1]. Caci „actul motivat inlocuieste afirmatia cu un rationament si simplul exercitiu al autoritatii cu o incercare de convingere”[2].

Si, intrucat deseori refuzul de a-si motiva actele reprezinta una dintre formele cele mai exasperante ale arbitrariului administrativ, s-a ajuns pana acolo incat s-a sustinut ca viitorul Cod de ar fi neconstitutional daca nu l-ar prevedea expres[3].

Desi in prezent nu avem un text de lege care sa consacre expres obligatia motivarii tuturor actelor administrative, fara exceptie, se arata adesea ca un asemenea principiu se intemeiaza pe prevederile art. 31 alin. (2) din Constitutie, potrivit carora „Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal”, respectiv pe cele ale art. 8 alin. (2) C. adm., in conformitate cu care „Beneficiarii activitatilor administratiei publice au dreptul de a obtine informatii de la autoritatile si institutiile administratiei publice, iar acestea au obligatia corelativa a acestora de a pune la dispozitia beneficiarilor informatii din oficiu sau la cerere, in limitele legii”.

Intemeindu-se pe aceste texte, in jurisprudenta se arata constant ca motivarea reprezinta „o obligatie generala a autoritatii publice, aplicabila oricarui act administrativ, indeplinind un dublu rol: acela de transparenta in profitul beneficiarului actului, care va putea sa verifice daca actul este sau nu intemeiat, precum si acela de a conferi instantei un instrument eficient in vederea realizarii controlului judiciar, avand astfel posibilitatea de a verifica elementele de fapt si de drept care au stat la baza emiterii actului administrativ”[1].

Chiar daca recunoastem valoarea de principiu a acestor considerente, credem totusi ca problematica motivarii actelor administrative ar trebui analizata mai nuantat, fiind cel putin discutabil un eventual text legal potrivit caruia orice act administrativ trebuie motivat formal, sub sanctiunea nulitatii lui. Prin urmare, dupa ce vom stabili actele la care
este necesara motivarea (b), vom analiza relatia dintre motivul actului (conditia de fond) si motivarea sa (conditia de forma) (c), conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca motivarea pentru a fi considerata valida (d), urmand a pune in final concluzii cu privire la sanctiunea care se impune a fi aplicata in cazul lipsei motivarii (e).”

Despre autorul Ovidiu Podaru:

A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in anul 1998; este doctor in drept din anul 2003, cu teza Caducitatea manifestarilor de vointa in dreptul public roman.

Autorul este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, titular al disciplinelor Drept administrativ (I si II), Drept contraventional si Dreptul urbanismului si construirii (nivel licenta), respectiv Proceduri speciale in dreptul urbanismului (nivel master), si avocat in Baroul Cluj.

Cititi si: Intre capacitatea juridica civila si competenta administrativa

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și