Articole juridice, Blog Juridic, Evenimente, Jurisprudenta, Noutati editoriale, Spete juridice, Stiri juridice

Norme de drept penal. Notiune si clasificare norme penale

Like & Share

Materia de Drept penal este și va rămâne întotdeauna complexă și una pe care foarte puțini studenți o vor stăpâni aproape de perfecțiune. Este nevoie de studiu intensiv, de putere de asimilare a unei cantități mari de informație, de analiză a jurisprudenței Inaltei Curți de Casație și Justiție, a Curții Constituționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg sau a instanțelor comunitare de la Luxembourg.

In randurile urmatoare va oferim un scurt extras din lucrarea

Autorul cărții este dna Lavinia Valeria Lefterache, judecător la Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție și profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universității din București.

 

„Normele de drept penal

89. Noțiune.

Normele de drept penal sunt o specie de norme de drept având un specific determinat de particularitatea reglementării relațiilor de apărare socială. Dispoziția normei rezultă din însăși incriminarea faptei și constă în interzicerea unei acțiuni sau inacțiuni. Sancțiunea constă în pedeapsa ce urmează să fie aplicată ca urmare a nerespectării dispoziției.

Dispoziția normei de drept penal, regula de conduită (perceptul) nu ar putea fi exprimată altfel decât prin prevederea acțiunii sau inacțiunii interzise. Săvârșirea faptei interzise reprezintă încălcarea dispoziției. Prin lege penală se înțelege o normă de drept substanțial sau material cu un conținut normativ propriu-zis, adică o normă care stabilește conduite, fapte, acțiuni ale subiecților într-un raport juridic, în timp ce prin expresia referitoare la dreptul procesual ori procedural se exprimă categoria normelor juridice care cuprind în conținutul lor proceduri, modalități sau mijloace prin care se aplică normele dreptului substanțial[2].

90. Clasificarea normelor penale. Normele penale se clasifică în raport de mai multe criterii:

● după criteriul conținutului și sferei de incidență, sunt norme penale generale și norme penale speciale. Normele penale generale sunt cele care prevăd condițiile în care se nasc, se modifică ori se sting raporturile juridice penale.

Normele penale speciale sunt cele care prevăd condițiile în care o faptă constituie infracțiune și pedeapsa ce se aplică. Clasificarea este importantă, deoarece normele speciale pot deroga de la normele generale;

● după criteriul cuprinderii dispoziției și sancțiunii în cadrul aceleiași norme, se face distincție între norme penale unitare și norme penale divizate. Normele penale unitare cuprind în conținutul lor atât dispoziția, cât și sancțiunea. Normele penale divizate sunt norme incomplete, al căror precept este formulat generic sau care împrumută elemente ale dispoziției ori sancțiunii din alte norme;

[…]”

Aflati ce sunt normele in alb, normele divizate si nu numai, in lucrarea >>>

 

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și