Noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala ce urmeaza sa intre in vigoare din 1 ianuarie 2016 | culegerea se afla in curs de aparitie la Editura Hamangiu si poate fi rezervata cu o reducere de -15%.
Printre cele mai semnificative modificari aduse in materia impozitului pe profit se numara reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, masura aplicabila insa incepand cu anul 2017.
Alte masuri de relaxare fiscala a caror aplicare a fost amanata pana in 2017 sunt eliminarea impozitului pe constructii („taxa pe stalp”) si a „supraaccizei” la carburanti (nivelul accizelor poate fi consultat in anexele 1 si 2 ale titlului VIII din cod).
Probabil cea mai importanta masura de relaxare fiscala este scaderea TVA in doua etape, de la 24% la 20%, din 2016, apoi la 19%, din 2017.
Printre noutatile din materia contributiilor sociale se gasesc masuri precum majorarea contributiei individuale la pensii, prin marirea bazei de calcul, contributie plafonata insa la 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile din activitati independente, inclusiv pentru persoanele fizice salariate, sau aplicarea cotei de 5,5% pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru toate categoriile de venituri, inclusiv in cazul veniturilor obtinute din dividende, dobanzi sau drepturi de autor de catre persoanele salariate incepand cu 1 ianuarie 2017. Totodata, este introdusa obligatia persoanelor fizice care nu realizeaza venituri si nu sunt incluse in categoriile exceptate de a plati contributii de asigurari sociale de sanatate.
Avand o dispunere relativ diferita pe titluri si capitole a articolelor, noul Cod de procedura fiscala adoptat prin Legea nr. 207/2015 (M. Of. nr. 547 din 23 iulie 2015) aduce si el modificari substantiale in raport cu vechea legislatie.
Printre masurile in favoarea contribuabililor se numara scaderea nivelului dobanzii, al penalitatii si al majorarii de intarziere, introducerea principiului in dubio contra fiscum, reducerea amenzilor pentru persoanele juridice altele decat contribuabilii mijlocii si mari, prevederea posibilitatii contribuabilului de a sustine oral contestatia administrativa. Alte noutati semnificative ale noului cod sunt introducerea de penalitati pentru nedeclararea obligatiilor fiscale sau prevederea de termene de solutionare a cererilor contribuabililor de 2, 4, respectiv 6 luni.