Ne-am obișnuit cititorii acestui blog juridic să găsească aici spețe juridice, extrase din cărți de drept, articole juridice și mici spețe rezolvat și explicate. Facem acest lucru pentru ca pasiunea pentru drept se hraneste doar cu ajutorul continutului valoros. Asadar, va oferim extrase din lucrarile Editurii Hamangiu care sa va ofere un mic preview a modului in care informatiile sunt oferite de autorii nostri, unii dintre cei mai buni scriitori de carti juridice din Romania. In mod concret, informatiile sunt sistematizate, materia este sintetizata, intrebarile des intalnite in teorie si in practica sunt lamurite, notiunile sunt explicate si speram ca materia devine mult simplificata.
Vă oferim în rândurile următoare un extras din lucrarea „Culegere de teste-grilă pentru admiterea în magistratură și avocatură”:
„Nulitatea actului juridic civil produce trei efecte, indiferent dacă nulitatea este relativă sau absolută. Este vorba despre retroactivitatea efectelor nulităţii, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi anularea actelor subsecvente, ca urmare a anulării actului iniţial.
Retroactivitatea nulităţii presupune că actul va fi desfiinţat pentru trecut, nu numai pentru viitor, efectele acestei cauze de ineficacitate producându‑se chiar de la momentul încheierii actului [art. 1254 alin. (1) C.civ.]. Acest efect se produce indiferent de felul actului, respectiv dacă acesta este cu executare dintr‑o dată (uno ictu) sau cu executare succesivă. Mai mult chiar, potrivit art. 1254 alin. (3) C.civ., repunerea părţilor în situaţia anterioară se va dispune şi în cazul acestor din urmă acte, aceasta constituind o deosebire faţă de regimul efectelor juridice ale nulităţii, astfel cum era cunoscut sub imperiul Codului civil anterior. Aşadar, varianta de răspuns de la litera A este greşită.
Cât priveşte termenul de prescripţie în care poate fi invocată nulitatea, se face distincţie după cum nulitatea este relativă sau absolută. Dacă în cazul nulităţii absolute invocarea acesteia atât pe cale de acţiune, cât şi pe cale de excepţie se poate face oricând, nefiind supusă prescripţiei extinctive [art. 1249 alin. (1) C.civ.], invocarea nulităţii relative pe cale de acţiune este supusă prescripţiei extinctive, astfel cum arată art. 1249 alin. (2) teza I C.civ.
Cu toate acestea, continuă articolul amintit, partea căreia i se cere executarea contractului poate opune oricând nulitatea relativă a contractului, chiar şi după împlinirea termenului de prescripţie a acţiunii în anulare.
Aşadar, invocarea nulităţii relative pe cale de excepţie (de apărare) nu este supusă, ca regulă, prescripţiei extinctive. Drept urmare, varianta de răspuns de la litera B este corectă.
Dacă un contract a fost încheiat cu nerespectarea tuturor condiţiile de validitate cerute de lege, poate fi refăcut, de această dată potrivit dispoziţiilor legale. Refacerea actului nu se confundă însă nici cu confirmarea actului nul şi nici cu conversiunea, întrucât el va produce efecte, în toate cazurile, numai pentru viitor, iar nu şi pentru trecut (art. 1259 C.civ.). În consecinţă, varianta de răspuns de la litera C este greşită.”
Pentru mai multe teste grila rezolvate si explicate, va invitam sa comandati un exemplar din „Culegere de teste-grilă pentru admiterea în magistratură și avocatură”.