Blog Juridic, Carti juridice, Editoriale, Jurisprudenta, Spete juridice, Stiri juridice

Operatiuni in sfera de aplicare a TVA: Livrarea de bunuri

Like & Share

Ce reprezinta si cum trebuie privita livrarea de bunuri din punctul de vedere al discutiei referitoare la aplicarea TVA? Asa cum bine stim, livrarea de bunuri nu reprezinta un subiect facil, nici macar pentru specialistii din domeniu. Exista numeroase spete de o complexitate mare care ne demonstreaza ca avem multe informatii de asimilat pentru a trata corect situatiile intalnite in acest domeniu.

Va oferim in randurile urmatoare un scurt material despre livrarea de bunuri, extras din lucrarea :

„Livrarea de bunuri este transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. Definiția este in mod intenționat mai larga, incluzand si tranzacții in care nu se transmite dreptul de proprietate din perspectiva juridica, tocmai pentru a asigura generalitatea şi neutralitatea taxei. Nu numai persoana care este proprietarul juridic al unor bunuri va realiza o livrare din punct de vedere al TVA, legea prevazand la art. 270 alin. (2) ca si persoana care acționeaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, in calitate de intermediar, respectiv primeste facturi pe numele sau si emite facturi pe numele sau pentru livrarea unor bunuri, nu este tratata ca si intermediar, ci ca si cumparator-revanzator al bunurilor respective.

Exemplificativ in acest sens sunt contractele de comision in baza carora proprietarul bunurilor factureaza marfa catre un comisionar, care actioneaza in nume propriu, iar acesta din urma emite factura catre client. Desi juridic comisionarul nu este proprietarul marfii, totusi, din punct de vedere fiscal, acesta se considera ca a achizitionat si a vandut bunuri. Dupa aderarea Romaniei la UE, situatia comisionarilor care actionau in nume propriu la exportul de bunuri a generat unele probleme legate de aplicabilitatea scutirii la export de catre o singura persoana, cea care declara exportul de bunuri in vama si care este de cele mai multe ori comisionarul, acesta avand declaratia vamala de export pe numele sau, in timp ce proprietarul marfurilor face o livrare in tara catre comisionar, care nu este scutita de TVA.”

Pentru mai multe informatii despre TVA si procedurile aplicabile in spete complete, va invitam sa comandati un exemplar al lucrarii

 

Cititi si: Top 12 carti de dreptul afacerilor esentiale in orice biblioteca

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și