Printre modificarile aduse de noul Cod civil in materia partajului se numara: posibilitatea suspendarii partajului prin hotarare judecatoreasca, reglementarea caracterului constitutiv de drepturi al acestuia, stramutarea garantiilor si obligatia de garantie pentru evictiune intre coproprietari.
Se remarca si inlaturarea „inelegantei tehnice”, cum a numit-o profesorul Mircea Eliescu, ce a constat in faptul ca vechiul Cod civil s-a ocupat de indiviziune si imparteala cu prilejul mostenirii. Si aceasta, deoarece indiviziunea este o stare care nu este specifica succesiunii, ci coproprietatii, fie ea izvorata din mostenire, din contractul de societate, din comunitatea matrimoniala sau din vanzare.
Volumul Partajul judiciar in reglementarea noilor Coduri se dovedeste util oricai persoane interesate de drept[1]: practicieni si teoreticieni ai dreptului, studenti ai facultatilor de drept, auditori de justitie, masteranzi si nu numai.
Despre autor:
Doina Anghel este in prezent judecator la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie si formator in cadrul Institutului National al Magistraturii.
Partajul este o institutie interdisciplinara aflata la congruenta intre dreptul civil, dreptul familiei si dreptul procesual civil.