Articole juridice, Carti juridice, Drept civil, Noutati editoriale

Tipuri de acțiuni privind filiația

Like & Share

Una dintre cele mai noi carti juridice la Editura Hamangiu este lucrarea „Drepturile si obligatiile parintilor in cazul separarii”. Cartea contine extrase din jurisprudenta europeana – hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului si ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, extrase din deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, extrase din jurisprudenta nationala – judecatorii, tribunale, curti de apel si nu numai.

Drepturile si obligatiile parintilor in cazul separarii - Dana Dobrin-Fatol

Va oferim in randurile urmatoare un scurt extras din lucrare: 

„Stabilirea unei filiații corecte face parte din dreptul copilului la stabilirea și păstrarea identității sale, unul dintre drepturile fundamentale, instituite de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Conform art. 9 al acestei legi, copilul are dreptul de a-și cunoaște părinții și de a fi îngrijit, crescut și educat de aceștia. Acest drept poate fi apărat prin acțiuni în instanță specifice, mai exact prin acțiuni privind filiația.

Acțiunile privind filiația au ca scop înlăturarea unei filiații stabilite eronat fie prin efectul legii (spre exemplu, situația în care paternitatea a fost stabilită prin efectul unei prezumții de paternitate ce nu corespunde adevărului biologic), fie din alte motive (spre exemplu, o eroare a persoanei care a întocmit actul de naștere ori certificatul de naștere).

Aceste acțiuni sunt completate în majoritatea cazurilor de acțiuni în stabilirea unei filiații corecte.

Codul civil reglementează un număr de cinci acțiuni privind filiația.
Acestea au unele elemente comune, dar și particularități pe care le vom trata în secțiunea aferentă fiecărei acțiuni în parte.

Regula este aceea că atât timp cât o legătură de filiație legal stabilită n-a fost contestată în justiție, nu se poate stabili, pe nicio cale, o altă filiație.

Acțiunile privind filiația sunt:
1. contestarea filiației;
2. stabilirea maternității;
3. stabilirea paternității față de tatăl din afara căsătoriei;
4. tăgada paternității;
5. contestarea filiației față de tată”

Despre autoare:

Dana Dobrin-Fatol a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai in anul 2008. A urmat studiile de master „Cariera Judiciara” la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti (2008-2009). Este absolventa a Institutului National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor (2013-2014). In prezent este avocat definitiv in cadrul Baroului Bacau, specializata in Dreptul familiei si Executare silita.

Aflati detalii suplimentare despre cartea „Drepturile si obligatiile parintilor in cazul separarii” pe site-ul Editurii Hamangiu. 

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și