Blog Juridic, Carti juridice, Editoriale, Jurisprudenta, Noutati editoriale, Spete juridice, Stiri diverse, Stiri juridice

Top 21 carti juridice in 2022. Cele mai bune carti de drept

Like & Share

Cele mai bune carti juridice sunt cele esentiale in activitatea de zi cu zi. Si am putea spune ca avem pe birouri cateva carti exceptionale care ne ajuta sa ne ghidam ca si cum am avea o busola si un felinar urias. Caci informatia specializata este cel mai important aspect de care ne folosim pentru a ne conduce activitatea profesionala cu succes maxim, cu brio, cu rezultatele pe care ni le dorim.

Va prezentam 21 dintre cele mai bune carti de drept pentru 2022 de succes:

(Click pe poza pentru a comanda cartile juridice dorite)

Admiterea in Notariat: Sinteze teoretice si Teste grila + Legislatie notariala

Autori: Conf. univ. dr. Adina-Renate MOTICA, Oana-Elena BUZINCU, Veronica STAN

Examenul pentru admiterea in notariat este foarte aproape insa candidatii au timp suficient sa invete materia necesara pentru a-l lua cu brio. Va oferim Sinteze teoretice, teste grila si legislatie notariala completa, actualizata 2022. Mai mult de atat, vointa si curaj! Sa aveti succes la examen si in tot ce faceti!

Pachet Admiterea in notariat 2022

(Click pe poza pentru a comanda cartile juridice dorite)


Tratat practic de insolventa 2022, Volumul I 

Lucrarea contine intreaga procedura a insolventei analizata si explicata, atat din perspectiva teoretica a conceptelor, principiilor si regulilor stabilite de legiuitor, dar mai ales din perspectiva practica a numeroaselor interpretari, spete si ipoteze de lucru desprinse din bogata jurisprudenta care s-a conturat in aplicarea Legii nr. 85/2014. Lucrarea este scrisa de 35 de autori experti in insolventa si este esentiala pentru activitatea de zi cu zi a profesionistilor din domeniu.

Coordonatori: Prof. univ. dr. Radu BUFAN – Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Drept, Centrul pentru Dreptul Afacerilor, membru in Consiliul Stiintific al INPPI
Dr. Andreea DELI-DIACONESCU – avocat in Baroul Bucuresti, Membru in Consiliul de Conducere al INPPI
Dr. Mihaela SARACUT – Judecator la Curtea de Apel Cluj-Napoca, cadru didactic asociat, Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca


Teste grila pentru examenele de an, licenta si admitere in profesiile juridice. Editia a 7-a | Autori: Iosif R. Urs, Manuela Tabaras, Alexandru Boroi, Maria-Suzana Caliman-Habet, Larisa Capisizu, Daniel Chifor, Adina-Lorena Codeia, Madalina Dinu, Petruta-Elena Ispas, Iulia Elena Nistor, Ioan Morariu, Carmen-Silvia Paraschiv, Nicoleta Ramona Predescu, Constantin Sima, Maria-Georgiana Teodorescu, Carmen Todica, Andreea Simona Uzlau, Bogdan Virjan

Teste grila pentru examenele de an, licenta si admitere in profesiile juridice 2022

Vezi detalii!


Culegere de teste-grila pentru admiterea in magistratura si avocatura. Editia a 3-a | Autori: Ioan-Paul Chis, Madalina Dinu, Cristinel Ghigheci, Teona Elena Radulescu, Tudor Vlad Radulescu, Victor Vaduva

Culegere de teste-grila pentru admiterea in magistratura si avocatura 2022

Vezi detalii!


Drept penal. Partea generala. Caiet de seminar | Autori: Lavinia Valeria Lefterache, Cristian Mitrache, George-Alexandru Lazar, George Cristian Ioan, Dorel Herinean, Ionut-Gabriel Visinescu, Stefana-Iuliana Sorohan, Marius-Georgel Sima

Drept penal. Partea generala. Caiet de seminar_Lefterache

Vezi detalii!


Justitia constitutionala in Uniunea Europeana

Autoare: Dr. Marieta Safta este magistrat-asistent al Curtii Constitutionale a Romaniei, conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti, cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice din Bucuresti – Facultatea de Drept si membru al Scolii Doctorale – Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Justitia constitutionala in Uniunea Europeana - Marieta Safta

Click aici pentru a comanda cartea>>>


Informatiile clasificate – Practica judiciara comentata

Autoare: Madalina Jebelean – Studii universitare de doctorat, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti (2011-2015), absolvite cu distinctia magna cum laude, materia Drept procesual civil. Autoarea este judecator la Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila (noiembrie 2019-prezent); expert drept civil si drept procesual civil in cadrul proiectului Justitia 2020: profesionalism si integritate, cod SIPOCA 453, cod MySMIS2014+118978 (decembrie 2018-prezent); judecator la Tribunalul Timis, Sectia de contencios administrativ si fiscal (2016-2019); judecator la Judecatoria Timisoara, Sectia I civila (2012-2016); auditor de justitie, Institutul National al Magistraturii (2010-2012).

Informatiile clasificate_Jebelean

Click aici pentru a comanda cartea >>>


Crowdfunding. Operatiuni de finantare participativa in dreptul comertului international

Despre autor:
Despina-Martha Iluca este asistent universitar si expert instruire in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

 Crowdfunding. Operatiuni de finantare participativa in dreptul comertului international autor Despina-Martha Iluca

Click aici pentru a comanda cartea>>>


Teorie si practica executional penala – Sinteze si intrebari pentru uzul studentilor si al masteranzilor

Despre autori: 

Ioan CHIS este profesor universitar dr. la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti.
Lamya Diana HARATAU este lector universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti si avocat in Baroul Bucuresti.
Constantin Marc NEAGU este asistent universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti.
Ioan Mircea DAVID este doctorand la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti si avocat in Baroul Bucuresti.

Teorie si practica executional penala Ioan Chis, Lamya Diana Haratau, Constantin Marc Neagu, Ioan Mircea David Editura Hamangiu

Click aici pentru a comanda cartea>>>


Dreptul individual al muncii – Curs universitar

Autor: Septimiu Panainte

Cartea se adreseaza in mod principal studentilor si masteranzilor care doresc sa se specializeze in acest domeniu. Insa noi cei care am citit-o putem spune ca este o carte pe care orice consilier juridic o poate folosi cu maxima incredere pentru ca ofera o perspectiva larga asupra celor mai importante subiecte de dreptul muncii. Mai mult, am recomanda aceasta lucrare excelenta si angajatorilor, chiar daca nu au studii juridice. Autorul ofera in cuvinte accesibile solutii juridice extrem de folositoare pentru o plaja larga de cititori.

Sunt 424 de pagini care ajuta cititorul sa dobandeasca un bagaj bogat de informatii de dreptul muncii. Vi le recomandam cu drag!

Dreptul individual al muncii. Editia a 2-a autor Septimiu Panainte

(Click pe poza pentru a comanda cartile juridice dorite)


Codul civil. Codul de procedura civila. Actualizat la 15 februarie 2022
Lucrarea reuneste textele la zi ale celor doua legi in vigoare in materie civila si de procedura civila, oferind o baza teoretica de studiu practicienilor, cadrelor didactice, studentilor, dar si tuturor celor implicati in interpretarea si aplicarea acestor dispozitii. Este una dintre cele mai importante carti de drept ce se adreseaza tuturor practicienilor si teoreticienilor. Lucrarea contine

 • Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (extras)
 • Codul de procedura civila
 • Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (extras)
 • Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila (extras)

(Click pe poza pentru a comanda cartile juridice dorite)


Codul de procedura penala adnotat cu jurisprudenta nationala si europeana. Editia a 2-a, revazuta si adaugita de Georgiana Anghel-Tudor si Alexandra Mihaela Sinc
Autori: Georgiana Anghel-Tudor, Alina Barbu, Alexandra Sinc

Este o lucrare de referinta pentru toti actorii implicati in procesele penale. Este un instrument ce asigura acces rapid si eficient la solutiile date de instante problemelor de drept ivite in interpretarea si aplicarea dispozitiilor procesual penale. Editia a 2-a a fost revizuita si completata cu jurisprudenta la zi iar in prezent numara peste 1.300 de spete de la toate nivelurile de jurisdictie (peste 900 de hotarari si decizii ale instantelor nationale si ale Curtii Constitutionale, in jur de 350 de hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului si 50 de hotarari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene).


Codul de procedura penala in jurisprudenta Curtii Constitutionale
Autori: Daniel Marius Morar, Mihaela Senia Costinescu, Mihaela Ionescu, Daniela Ramona Maritiu, Mihai Morar, Cristina Teodora Pop

Lucrarea are 1512 pagini de informatie esentiala pentru profesionistii din domeniul procedurii penale: legislatie, jurisprudenta si interpretarile ce fac lumina in numeroase aspecte ce tin de procedura penala. Este prima lucrare de acest gen care abordeaza intr-o maniera ampla si completa jurisprudenta instantei constitutionale in materia procedurii penale. Discutam despre o lucrare scrisa de un colectiv de autori care a contribuit in mod direct la jurisprudenta prezentata si comentata.


Tratat de Drept procesual penal. Editia a 4-a
Autori: Grigore Gr. Theodoru , Ioan-Paul Chis

In acest tratat de 1192 pagini, domnul Ioan-Paul Chis a realizat o laborioasa si admirabila activitate de arheologie si reconstructie juridica. Descoperiti dispozitiile Noului Cod de procedura penala, dezvoltat si completat cu cele mai relevante idei si solutii desprinse din numeroasele dezbateri teoretice si practice.

Ramane o lucrare esentiala pentru teoreticieni si practicieni de top din acest domeniu complex.


Dreptul relatiilor dintre profesionisti si consumatori
Autor: Juanita Goicovici

Descoperiti informatii importante despre dreptul consumatorilor, protectia consumatorilor, spete esentiale din domeniu, legislatie si jurisprudenta, interpretari clare si de importanta majora pentru orice profesionist care activeaza in domeniul dreptului consumului in 2022.

Iata capitolele principale tratate in cadrul acestei lucrari:

 • Formarea contractelor dintre profesionisti si consumatori
 • Particularitati ale exercitarii dreptului de retractare apartinand consumatorului
 • Formalismul informativ aplicabil contractelor B2C
 • Obligatia pre-contractuala de informare incumband profesionistilor
 • Reprimarea clauzelor abuzive in contractele de adeziune
 • Practicile comerciale neloiale / interzise
 • Publicitatea comerciala inselatoare si publicitatea comparativa ilicita
 • Raspunderea extra-contractuala pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte de manufacturare
 • Conformitatea obiectiva a produselor si conformitatea continutului digital
 • Drepturile consumatorilor in contractele de transport aerian de pasageri
 • Formarea si executarea contractelor de credit pentru consum
 • Drepturile consumatorilor in contractele de servicii turistice si timesharing
 • Aspecte procedurale privind protectia consumatorilor – Procedurile SAL
 • Actiunile in reprezentarea intereselor colective ale consumatorilor

Dreptul relatiilor dintre profesionisti si consumatori autor Juanita Goicovic

Click aici pentru a comanda cartea >>> 


Drept comercial. Contracte profesionale. Editia a 5-a
Autor: Andreea-Teodora Stanescu

Descoperiti cele mai pertinente informatii despre drept comercial. Autoarea ofera o analiza exhaustiva cu privire la regimul contractelor profesionale in drept comercial, alaturi de explicatii si interpretari care aduc lumina in acest domeniu. Profesionistii din dreptul comercial sunt si vor fi mereu o categorie de juristi pentru care de importanta maxima vor fi jurisprudenta instantelor nationale, din deciziile obligatorii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie privind diverse aspecte practice analizate in legatura cu contractele prezentate, precum si din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materia clauzelor abuzive.


Pachet Drept procesual penal partea speciala 2022
Autori: Anastasiu Crisu, Cristian Balan, Corll-Catalina Geana, Cristina – Georgiana Iordache

Iata un pachet, dragilor, pe care Editura Hamangiu l-a dedicat in mod special profesionistilor din domeniul dreptului procesual penal. Legislatie, jurisprudenta, interpretari, explicatii clare si concise + teste grila. Este un pachet gandit nu doar pentru studenti si masteranzi ci si pentru toti profesionistii care desfasoara activitate zi de zi in materia dreptului penal.

Capitole pe care le veti regasi tratate in cadrul lucrarii “Drept procesual penal. Partea Speciala”:

• urmarirea penala;
• camera preliminara;
• judecata (in prima instanta, in caile de atac ordinare si in cele extraordinare, dispozitiile privind asigurarea unei practici judiciare unitare);
• procedurile speciale;
• executarea hotararilor penale


Codul muncii comentat si adnotat Editia 2022
Autor: Costel Gilca

Despre autor nu mai este nevoie sa va spunem ca reprezinta o autoritate in dreptul muncii si una dintre vocile cele mai sonore in materie de interpretari ale legislatiei muncii si ale conflictelor de munca. Autorul ne ofera in 2022 toate instrumentele necesare pentru a intelege Codul muncii ca la carte, paragraf cu paragraf, cuvant cu cuvant. Si o face de asa maniera inca Codul muncii comentat ramane mereu in memoria noastra ca loc de refugiu atunci cand avem o speta de dreptul muncii pe care dorim sa o adresam corect si complet.


Pachet Drept fiscal si financiar si codul fiscal 2022
Autori: Cosmin Flavius Costas, Septimiu Ioan Put

Dragilor, acest pachet se adreseaza specialistilor in fiscalitate. Codul fiscal si Codul de procedura fiscala sunt domenii in care din ce in ce mai multi profesionisti se specializeaza insa mare atentie la multitudinea de spete care apar si care dau batai de cap. Interpretarile expertilor vin sa ne ajute sa tinem sub control legislatia din acest domeniu vast si complex.

Atentie la faptul ca Editia 2022 integreaza ultimele modificari si completari aduse celor doua coduri prin O.G. nr. 4/2022 (M. Of. nr. 92 din 28 ianuarie 2022) si O.G. nr. 11/2022 (M. Of. nr. 97 din 31 ianuarie 2022). Ca in toate lucrarile noastre de legislatie, fiecare cod este insotit de o tabla de materii detaliata si de un index alfabetic. Aceste aspecte fac munca oricarui profesionist de o mie de ori mai usoara si mai rapida.


Dreptul transporturilor. Contracte specifice activitatii de transport. Editia a 7-a
Autor: Andreea-Teodora Stanescu

Dreptul transporturilor ne intereseaza pentru ca sunt enorm de multe companii si firme care au ca obiect de activitatea transporturilor. Din pacate, in mod direct proportional creste si numarul cazurilor cu care juristii au de furca. Din fericire, am lansat cartea care promite sa clarifice cateva dintre cele mai importante aspecte ce tin de domeniul dreptului transporturilor. Nu sunt doar explicatii si legislatie concisa, ci sunt modele de contracte de care va puteti folosi cu succes in propria dvs. activitate. Sunt 408 pagini, asadar nu este o lectura usoara dar este o lectura utila oricarui profesionist cu tangenta directa sau indirecta la dreptul transporturilor.


(Click pe poza pentru a comanda cartile juridice dorite)

Achizitiile publice. Curtea de Justitie a Comunitatilor/Uniunii Europene. O radiografie sinoptica a intregii jurisprudente in domeniu

Autor: Dumitru-Daniel Serban

736 de pagini de jurisprudenta care predau cele mai importante subiecte in domeniul achizitiilor. Este un efort deosebit pe care autorul l-a realizat si indraznim sa spunem ca este fara precedent. Este o munca titanica de a aduna aceste informatii intr-o forma in care specialistii din domeniu pot intelege cu efort minim regulile jocului in materie de achizitii. V-o recomandam cu incredere maxima daca aveti tangenta directa sau indirecta la domeniul achizitiilor publice.

„Ne exprimam convingerea ca profesionistii achizitiilor publice vor aprecia aceasta radiografie fara precedent a patrimoniului jurisdictional european, care le aduce la indemana, intr-o forma editoriala concisa si armonios structurata, principalele abordari in domeniu ale prestigioasei instante din Uniunea Europeana, veritabile puncte cardinale menite sa reziste timpului, oferind o perspectiva unica in doctrina de specialitate din tara noastra.” – Prof. univ. dr. Dacian Cosmin Dragos

Achizitiile publice_Dumitru-Daniel Serban


 

Curs de Drept civil – Partea Generala – Gabriel Boroi si Carla Alexandra Anghelescu 

Curs de drept civil. Partea generala. Editia a 3-a_Gabriel Boroi, Carla Anghelescu

Aceasta lucrare este conceputa, desigur, pentru studenti, insa exemplele practice, culese din toate institutiile noului Cod civil, jurisprudenta selectata, discutiile pe marginea unor texte mai putin clare ale codului si propunerile pe care le facem pentru aplicarea in practica a acestor texte, precum si corelatiile cu legea procesuala civila in vigoare sunt, de fapt, gandite si scrise aici in primul rand pentru practicieni.

Autorii nu mai au nevoie de nicio prezentare pentru ca experienta lor academica si profesionala spune tot. Sunt doua dintre cele mai importante voci din domeniul cartilor juridice si ofera in continuare continut de calitate, materie sistematizata corect si eficient, in avantajul suprem al studentului care trebuie sa asimileze si sa fixeze notiunile corect de la bun inceput.

(Click pe poza pentru a comanda cartile juridice dorite)


Fundamentele ideologice ale dreptului administrativ. Volumul II, Tomul 1 – Dialogurile

Autor: Cristian Clipa

Fundamentele ideologice ale dreptului administrativ. Volumul II. Tomul 1 - Dialogurile_Cristian Clipa

Autorul nu are nevoie de prezentari detaliate pentru ca prin munca sa didactica si prin activitatea sa profesionala s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai importante voci din domeniul Dreptului administrativ. In cartea de fata, autorul a oferit o analiza atenta asupra celor mai importante aspecte de Drept Administrativ. Este o carte pe care nu am putea sa o definim ca simpla. Dimpotriva, se adreseaza celor mai buni studenti care isi doresc sa se specializeze in acest domeniu.

Cristian Clipa este cadru didactic al Facultatii de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, avocat si membru al Consiliului Baroului Timis


Fundamentele ideologice ale dreptului administrativ. Volumul II, Tomul 2 – Specificitatile

Autor: Cristian Clipa

Fundamentele ideologice ale dreptului administrativ. Volumul II, Tomul 2 - Specificitatile autor Cristian Clipa

Si aceasta carte reprezinta un must-have, o lucrare musai de avut in biblioteca daca sunteti iubitor al dreptului administrativ. Nici aceasta carte nu este una simpla dar este usor de parcurs si ajuta la fixarea corecta a celor mai importante notiuni de drept administrativ. Autorul reuseste sa ofere o analiza atenta asupra unui domeniu pe care prea putini il pot intelege in plenitudinea complexitatii sale.

Daca va doriti o carte complexa de Drept administrativ, aceasta este optiunea perfecta.


Drept administrativ. Vol. I. Actul administrativ (I). Repere pentru o teorie altfel. Tomul I. Notiune

Autor: Ovidiu Podaru

Drept administrativ. Vol. I. Actul administrativ examineaza in profunzime institutia actului administrativ, trasand repere noi pentru o teorie altfel a acestuia.

Cartea expune analiza cuprinzatoare a actului administrativ, de la A la Z. Este o carte excelenta, un manual veritabil pentru toti iubitorii de drept administrativ, in mod special pentru cei care doresc sa castige un nivel inalt de specializare si chiar de expertiza in aceasta materie deloc simpla.

Ovidiu PODARU este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, titular al disciplinelor Drept administrativ (I si II), Drept contraventional si Dreptul urbanismului si construirii (nivel licenta), respectiv Proceduri speciale in dreptul urbanismului (nivel master), si avocat in Baroul Cluj.

Drept administrativ. Vol. I. Actul administrativ Tomul I. Notiune - Ovidiu Podaru

(Click pe poza pentru a comanda cartile juridice dorite)


Drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Sinteze. Jurisprudenta. Grile. Editia a 2-a
Autor: Petruta-Elena Ispas

Teorie, practica, jurisprudenta, explicatii clare si concise. La final, in mod natural, oferim grile de verificare a cunostintelor. Editura Hamangiu a considerat ca este o carte esentiala pentru toti profesionistii din domeniu. Materialul redat in acest curs corespunde programei din planul curricular al facultatilor de drept si vine in sprijinul studentilor, masteranzilor si a practicienilor dreptului. Totodata, lucrarea se adreseaza si absolventilor facultatilor de drept ce cauta o sintetizare a materiei obligatiilor civile, in vederea sustinerii examenului de licenta sau a examenelor de admitere in profesiile juridice.

Da, este o carte juridica pe care o veti regasi pe birourile multor practicieni din domeniu pentru simplul fapt ca ofera materia structurata in mod impecabil.

Va lasam cu aceste 21 de propuneri de carti juridice esentiale pentru 2022. Sunt carti de drept pe care vi le recomandam cu incredere si caldura, cu speranta ca va vor aduce claritate, solutii eficiente, viteza in asimilarea informatiei si chei catre provocari de care poate v-ati lovit deja in activitatea dumneavoastra.

Sa aveti succes in tot ce faceti si realizarea tuturor obiectivelor in 2022!

Like & Share

S-ar putea să te intereseze și